Yin Yoga i Malmö (1)


Här på Malmö Wing Tsun Skola tränar och undervisar vi mycket i Yin Yoga. Den har sina skillnader från andra former av Yoga men den har också sina likheter. Yoga har som de flesta vet sitt ursprung i Indien. Idag 2012 finns Yoga i hela världen och är ett välkänt begrepp. Men det som idag undervisas på de kända Yogaskolorna är oftast inte Yoga. Många förknippar Yoga med tights, stretching och konstiga positioner. Såklart det blir så här när det är det som förespråkas på Yogaskolorna och i media. Till detta pratar man sedan om hälsa och välbefinnande och så har vi ett bra försäljningskoncept.
Vackert Indieninspirerat dekorerade träningshallar med färgglada ekologiska yogamattor utspridda på ådrad trädparkett. Längst fram en karismatisk instruktör som kan slå knut på sig själv och som pratar om avslappning och universell kärlek. Träningspass utstuderade för en timme och en kvart med utstuderade patenterade övningar och ordningföljd. Tro det eller ej men nu för tiden är det fullt krig om patenten på olika övningar. Därför har Indiska regeringen blivit tvugna att ta patent på de mer traditionella övningarna för att amerikanarna inte ska komma med sina advokater. Allt i givmildhetens och kärlekens anda. Allt detta är givetvis så långt från traditionell Yoga som det bara går.
Många lockas till Yoga av nyfikenhet. Det är exotiskt och eftersom Madonna och Jennifer Lopez gör det så måste det vara bra. Eftersom det är så dyrt så måste det vara riktigt exklusivt. Stretching kan man göra hemma gratis så det måste vara något mer på Yogan som händer. Varför ska jag annars betala hundrafemtio kronor för ett träningspass? Detta är den stora frågan. Ingen vill betala för lite stretching. Men om vi omger stretchingen med lite drömmar om exotiska Indien, lite märkliga ljud, och ett andligt perspektiv så går det bra att betala. Tyvärr så ser stora delar av Yogavärlden ut så här, men är det Yoga?
Naturligtvis inte!
För att förstå traditionell Yoga måste man gå till dess ursprung. Detta finner man i de urgamla skrifterna Bhagavadgita, Yoga Sutra av Patanjali, och Hatha Yoga Pradipika.