Yin Baguazhang seminarium


av: Henrik Nilsson (2004)

Yin Bagua Zhang seminarium

 

Via initiativ från Ulf Nilsson och Jeff Lindkvist blev det så att Fredrik Regn, Bagua instruktör från Stockholm, kom ner till den skånska slätten för ett tvådagarsseminarium. Jag kan villigt erkänna att mina egna ingående kunskaper om detta kampsystem var väldigt begränsade, näst intill obefintliga, innan detta seminarium. Det var därför med extra stor nyfikenhet jag såg fram emot detta. Kunskaperna sträckte sig ändå så mycket att jag visste åt vilket håll det skulle luta. Bagua är ett av de mest kända systemen i Kina, och klassas under det man kallar de interna stilarterna, detta tillsammans med Taiji och Hsing-I. Det som många förknippar med stilen är dess karakteristiska cirkelgång med armarna i olika starka positioner.


Utomhus tränade vi första dagen på Baguas karakteristiska cirkelgång.

Seminariet var förlagt till en liten by kallad Skegrie och skulle starta lördag morgon klockan tio, och så gjorde det också. Det var en trevlig och brokig skara på tio personer som slutit upp. Det var allt från Aikido-utövare till den filippinska kamparten Cadena, Taijutsu och Wing Tsun.


Myshörnan
Vi började morgonen med några karakteristiska övningar från Baguans qigongsystem. Detta var en bra inledning för att komma in lite i systemets tankegångar. I rask takt började sedan Fredrik att undervisa olika slag tillika kast. Om man mer tänkte slagen som svep eller kast var det lättare att få rätt känsla på teknikerna.

Bagua Zhang är uppdelad i åtta stycken olika djur. Alla har de olika karaktär och strategier. Det djur vi ägnade lördagen åt var lejonet. Här lade Fredrik stor vikt vid kraft användandet av midjepartiet. Med hjälp av vridmomentet från midjan utförde vi sedan olika svepande armtekniker, först stillastående och sedan tillsammans med enklare fotarbete. Därefter blev det mer avancerat fotarbete vilket slutade med cirkelgången. Det var som eldprov sedan dags att göra detta med en partner.


Instruktören Fredrik hade en aldrig sinande entusiasm som smittade av sig på oss utövare. Vad man än frågade så fick man ingående svar och förklaringar.

Under alla övningarna gick Fredrik igenom och visade hur man applicerade de olika teknikerna i kamp. Bagua är ett mycket kraftfullt system. Man insåg att om man fick in något av sveprörelserna så skulle motståndaren trilla riktigt illa, utan chans att ta emot sig. Motståndaren hade antingen landat på nacken eller huvudet. Även vi elever fick mycket tid på oss att pröva och känna hur det kändes.
Fredrik gick då runt till var och en och gav tips om detaljer och förbättringar. Han hade ett mycket bra öga för vad man gjorde rätt och fel. Han hade också en aldrig sinande entusiasm som smittade av sig på oss utövare. Vad man än frågade så fick man ingående svar och förklaringar. Det är alltid fascinerande att se hur ett logiskt uppbyggt system har konsekventa lösningar på all det som kan hända och ske. 


Applikationsträning


Mer applikation

På kvällen kändes det att man tränat sex timmar, ändå såg man fram emot nästa dags övningar. Det var lätt att äta en stor skånsk middag denna kväll.

Efter vissa smärre ”uheld” med stukade fötter och sjukhusbesök kom vi så även igång med träningen på söndagen. Mer cirklar och mer yrsel. En inte helt lätt träning när man som Wing Tsun-utövare är van vid spikraka tekniker. Fredrik avslutade med att visa olika tekniker från några av de andra djuren. Björnen blev snabbt vår favorit. Nu tutade det bra i huvudet av all ny information. Efter seminariet var jag en lycklig kung fu-utövare. Ännu en helg hade man ägnat åt kinesisk gymnastik. Tack till organisatörerna och till Fredrik, detta var helt klart en av årets bästa träningshelger. Vi får hoppas det blir fler, snart….


En nybörjare i Bagua.