Wudang introduktionen blev en stor succé


wudangpaimalmo

Det blev en intensiv och informativ dag, på Malmö Wing Tsun Skola, när Sifu Simon Brunström var på plats och höll introduktion i Wudang Kung Fu traditionen. Riktigt många intresserade var på plats och givetvis förhöjde detta stämningen. Sifu Simon började med att presentera sig själv och sin resa inom kampsportsvärlden. Denna ledde honom till Wudangbergen i Kina. För den oinvigde är detta en stor bergskedja ganska mycket i mitten av Kina. Under tusentals år har detta varit centrum för eremiter och andra andliga sökare. Mängder av grottor och tempel vittnar om denna plats som ett heligt center för kineserna. En av de traditioner som mest förknippas med Wudangbergen är taoismen. Många historiska händelser härleds till Wudang och idag är det de som för Wudang traditionen vidare.

Wudang familjen (Pai) innehåller en mängd klaner alla med sina olika specifika träningsmetoder och kamparter. Om man inte är lite insatt inom detta är det inte lätt att förklara. De mest kända kamparterna är dock Taijiquan, Baguzhang och Xingyiquan. Dessa finns i många former både inom och utanför Wudang. Man säger ofta att dessa är de stora interna kamparterna. Där finns en hel del andra arter men dessa har allt som oftast inte kommit till västvärlden. När nu Wudang traditionen sprids via instruktörer som Sifu Simon kommer förhoppningsvis även dessa att bli exponerade för en större publik.

Efter en intensiv genomgång av en mängd olika inre träningsmetoder var det dags för träning. Gruppen fick ge sig i kast med den övning som Sifu Simon själv fick ägna sina första tre månader med när han kom till Wudang. En övning där det gällde att rotera armen. Denna övning är en del inom Wudang Pai att bli mjuk, stark och rörlig.   Sifu Simon gick sedan igenom en mängd olika kamp och försvarsövningar där vi tillämpade denna teknik. Hela tiden försöka hålla sig avslappnad, mjuk och med bra struktur. Alla trivdes som fisken i vatten.

Alla var imponerade av Sifu Simons stora kunskaper inom sin kampkonst. Många var även intresserade och ville veta mer. Så är det när en mästare kommer och visar en gedigen väg att gå. Wudang Kung Fu består av en mängd olika träningsmetoder vilket följer en viss ordning. Den ena lättare övningen leder till en mer avancerad. Många var intresserade av att lära sig mer. Det blev bestämt att vi ska arrangera en ny träff. Då inte en introduktion utan en gedigen seminariehelg där kunskap och träning etableras. Datum för detta kommer snart.

Text: Sifu Henrik Nilsson