Wing Tsun i den högre ligan


av: Henrik Nilsson (2004) 

Undervisning i den högre ligan
– Wing Tsun-seminarium med Sifu Morten Ibsen 31 oktober 2004Det är söndag kväll den 31 oktober och ännu en dag är man matt efter en full dag med kung fu. Det fanns en tid när 5 timmars träning om dagen var mycket, det var väldigt länge sedan. Sifu Morten och hans assistent dök upp på färjeterminalen och vi missade varandra som vanligt. Finns det två terminaler står man alltid vid den som är fel. I vanliga fall håller Sifu Morten till i Odense med omnejd, där han driver sina skolor. Extra roligt var det att detta var första gången Sifu Morten höll seminarium i Sverige. Vi har i många år pratat om att bjuda hit honom, men det har alltid kommit något i vägen. Nu, äntligen blev det av.

För att verkligen dra nytta av Sifu Mortens höga kunskaper inom arten hade vi begränsat seminariet till att endast omfatta högre graderade. Detta visade sig bli alldeles förträffligt. I tre intensiva timmar öste Sifu Morten på med undervisning i den högre tekniska ligan av Wing Tsun. Blivande tekniker fick en noggrann genomgång av tredje sektionen och detta var mycket uppskattat. De som redan hade första teknikergraderna arbetade sig igenom sjätte sektionen. Varje gång man ser någon av mästarna utföra stilen blir man alltid lika fascinerad av hur perfekt och exakt allting är. Som avslutning fick alla pröva på lite enklare tekniker från ”Muuk Jang Chong Fa-trädocke formen”.

När de nu ändå var här, blev det även lite extra bonusträning a la ”groundfighting” för de som ville. Jag själv hade privilegiet att få stå och träna igenom hela 1:a och 2:a ”Biu Jee” sektionerna med Sifu Morten. Alla närvarande var väldigt nöjda med dagen och jag tror att Sifu Morten blir tvungen att återvända hit till Sverige många gånger om.

Biu JeeTredje och sista handformen i Wing Tsun Kung Fu är omgiven av en mängd felaktigheter och myter. Historier om hur man med hjälp av denna forms attacker ska träffa olika dödliga punkter, så att motståndaren faller död ner två månade senare är en av dem. Mycket spännande saker om denna form är sagt men jag vet inte om det är så magiskt. De ”magiska” med denna form är inte dess tekniker eller spännande attacker utan dess inneboende koncept. Biu Jee är en krissituations form. När jag har misslyckats med min Wing Tsun och allting gått åt skogen, då träder Biu Jee i kraft. Misslyckat menas för en Wing Tsun utövare att han har motståndarens kraft riktad mot sig men han har inte sin kraft riktad mot motståndaren. Med Biu Jee formens tekniker lär man sig att ta tillbaks riktningen så att man vänder nederlag till seger. Detta kanske inte låter så märkvärdigt men är av väldigt stor betydelse. Detta innebär nämligen att om man behärskar Biu Jee så kan man unna sig att göra fel. Detta gör att man är fri från sin Wing Tsun. Man kan testa, pröva och chansa med olika tekniker utan att behöva vara rädd att själv bli träffad. Det är som att ha ett gigantiskt bankkonto som aldrig tar slut. Vad jag än handlar så kan det inte vara för dyrt. Så nog är Biu Jee formen magisk men inte på det sättet många utövare tror. Så än en gång har det visat sig att verkligheten är mycket bättre än myten. Biu Jee formen lär man sig numera till andra teknikergraden.

 

 

 

 


Biu Jee fri chis sau med Sifu Morten. 


Ronny med Sifu Morten.


Sifu Morten gör Gwat Sau på dummyn.

Tredje sektionen 

En aspekt av tredje sektionen behandlar situationer där motståndarens struktur är låst eller väldigt oflexibel. Genom att bryta motståndarens balans med tryck och drag kan man bryta igenom denna struktur även då motståndaren är starkare än sig själv. Där är många fler aspekter vad gällande tredje sektionen, detta bara så att ni får lite större förståelse för vad det är man tränar på i Wing Tsun.


Sjätte sektionen

En aspekt av sjätte sektionen är Fak-Sao ”whisking arm”. Ett elakt slag som med handkanten träffar halsen likt en piska och sedan bryter igenom. Även sjätte sektionen har många fler aspekter som man förmodligen kan skriva en hel bok om.


Josip och Jesper – ett elakt slag som med handkanten träffar halsen likt en piska.

Som vanligt är inte Sifu Henrik med på bilden.