Train hard and enjoy your dinner


v: kung-fu.se, Henrik Nilsson
(2004) 

”Train Hard and enjoy your dinner!”

TCM – med Professor Frank Hartig

Det är inte svårt att förstå att seminariet som ägde rum 22-23 januari 2005, var fullsatt innan vi ens hann få ut det på nätet. Sifu Frank har fascinerat oss med sina kunskaper i tio års tid nu, och själv har man bara drömt om att även själv kunna behärska allt detta. Det har nu äntligen blivit verklighet.

För ungefär tio år sedan dök en ung tysk upp på Wing Tsun skolan, som då låg på Värnhemstorget i Malmö. Han hade av en slump råkat se WT-logon utanför kwoonen, på vägen till sin syster, som bodde några hundra meter bort. Mina dåvarande hjälpinstruktörer frågade om han ville börja träna, då jag själv satt fast nere i Kassel.

Det visade sig ganska snabbt att han var betydligt mer avancerad än mina instruktörer, så de erbjöd honom istället att undervisa. När jag kom hem var de eld och lågor och berättade entusiastiskt om den märklige tysken. Jag skickade ett tackbrev till honom och detta blev början på en lång vänskap.

Tre månader senare dök han upp igen och det visade sig att han var bra mycket mer avancerad än jag. Han var under den här tiden den högst graderade i Escrima under Master Bill och man började undra: Vem är den här snubben? Det visade sig att han även var bra mycket mer avancerad än hela eliten i Europa. Uppväxt i bl.a. Hong Kong och privatelev till GM Leung Ting var hans Wing Tsun verkligen speciell. Det visade sig även att Sifu Frank var högt utbildad inom kinesisk medicin och filosofi, samt även läkare inom den vanliga västerländska medicinen. Han blev år 2000 professor i västerländsk invärtes medicin.

I år har några få fått förmånen att börja studera traditionell kinesisk medicin direkt under honom och universitetssjukhuset i Innsbruck, där vi senare kommer att göra vår praktik. Han kommer att behandla med akupunktur, moxabotation, kinesisk örtmedicin, tui-na, kinesisk massage, kung-fu och qi-gong.

Seminariet

För att få en inblick i och en riktig bild av den kinesiska medicinens arbetsområde började Sifu Frank med att jämföra för- och nackdelar mellan västerländsk och österländsk läkekonst. Detta för att illustrera att kinesisk medicin har ett annat arbetsområde än vår vanliga sjukvård.

Många myter och rykten fluorerar runt den kinesiska medicinen, därför att det fortfarande finns många s.k. healers, som visar upp en overklig bild av vad den kinesiska medicinen kan åstadkomma. Den kinesiska medicinen är fantastisk inom många områden, men inom vissa områden är den västerländska klart överlägsen t.ex. inom bakteriologi och ontologi. I och med att Sifu Franks är läkare inom båda områdena kunde han på ett koncist och bra sätt förklara skillnader och var vilken av dem passar bäst för vilket ändamål.

Siu-nim-ta

Under denna första helg fick vi en introduktion till TCM (läs Traditional Chinese Medicine) och hur detta är uppbyggt. Sifu Frank ville genom introduktionen, som alltså är det första seminariet i en lång rad, ge oss en idé och föreställning om TCM. Stora delar gick åt till att få en överblick över meridiansystemet och hur detta fungerar.

Givetvis blev det bara lite skrap på ytan under detta första seminarie, men jag tror att det räckte som start för de flesta av oss. Det blev mycket redan som det var. Vi fick också en liten insyn i öronakupunktur, som är en helt egen tradition har skapad i Frankrike, men som bygger på samma principer som den kinesiska. Detta och mycket, mycket mer, togs upp på seminariet.

Sifu Frank har en väldigt speciell och framgångsrik metod att lära ut på. Det innebär att lära sig ett hantverk och inte bara teoretiska kunskaper. Under kommande året ska vi därför att arbeta med en förhållandevis liten kunskapsmängd mot vad som är vanligt, men med desto mer praktisk tillämpning. Detta är den snabbaste vägen till förståelse för kinesisk medicin. Det ger även den egna kung fu-träningen ett mycket större djup än vad som är vanligt. Vi får inte glömma att han även är en av världens bästa Wing Tsun utövare.

”Train hard and enjoy your dinner” är ett uttryck som mina elever vant sig vid att jag alltid använder. Det är då inte jag som myntat detta uttryck, utan Sifu Frank. Så nu när han kommer att vara här i Sverige en hel del under året, får jag försöka hitta på ett eget uttryck.

kung-fu.se
Henrik Nilsson

 


Bilden: Akupunkturundervisning på frivillig deltagare bland eleverna. 


Bilden: Professor Frank Hartig tog upp Dr. Nogiers öronakupunktur.


Bilden: Professor Hartig (längst till höger i bild) undervisar genom att bl.a. låta eleverna själva känna och pröva på.


Bilden: Eleverna fick efter teoretisk genomgång själva pröva på hur det ser ut i verkligheten.


Bilden: Här studeras örats schema enligt Dr. Nogier.


Bilden: TCM inbegriper också massage, vilket Professor Hartig (längst till vänster i bild) också ”berörde”.