The Magnetic Zone Thory


magneticzone

Jag kan förstå att nybörjaren undrar om teorier om kamp och självförsvar verkligen har någon betydelse för utgången av ett gatuslagsmål. Faktum är att Wing Tsun-teorier kan ha en väldigt stor betydelse. Magnetic zone theory ser jag som den mest värdefulla av alla.

Teorins namn hänvisar till magnetens förmåga att dra till sig föremål vid ett speciellt avstånd. Det är du som WT-utövare som är föremålet och magneten är din motståndare. Enligt teorin så får inte din motståndare vara så pass nära dig att han har möjlighet att skada dig.

Enligt teorin så är det längsta vapnet en obeväpnad motståndare har det bakre benet, som utför en sidospark. Det betyder att du som försvarare måste lära dig att läsa motståndarens längd. När du har gjort det och att du nu vet att din antagonist inte kan nå dig så länge han inte rör sig (jag skriver han för enligt statistiken så är det nästan alltid en man). Då har du skapat dig en säkerhetszon. Så länge din motståndare inte kliver in i din säkerhetszon så kan han inte heller skada dig. Men när han tar ett steg in i zonen, då anfaller du honom. Här har du magnetic zone theory. Med hjälp av teorin vet du också när du ska anfalla, vilket många gånger är en fördel då det inte alltid är så enkelt att avgöra när du måste försvara dig med en attack.

Det är en smart teori som kan hjälpa dig speciellt när du går ut på rasten i skolan och gör upp med din mobbare och alla samlas i en ring runt om er för att lärarna inte ska se att det är dags för ett skolslagsmål. Någon som själv slipper slåss går in och säger –Första ronden, ding. Sen börjar bråket. Eller när Kung Fu-klubbens tränare i grannkommunen kommer till din träningslokal och utmanar dig. Alla eleverna sätter sig runt väggarna och väntar på vilken klubb de ska träna för nästa termin (beroende på vem av instruktörerna som vinner kampen). Så är dessa exempel självförsvar? Nej, det är något som händer på film.

Vid en självförsvarssituation kommer där inte vara ett avstånd där du kan stå med din wu sau-man sau position och vänta in din motståndare när han går in i din säkerhetszon. Din motståndare kommer prata sig fram till dig och säga saker som: – Vad f-n glor du på? Där står du två decimeter från din vitlöksluktande antagonist och försöker stamma fram något som verkar lite lagom hotfullt (du vill inte säga för mycket ifall att han blir ännu argare). Men din motståndare köper inte dina tomma ord och plötsligt har han knäckt din näsa. Din Kung Fu flög ut genom fönstret för längesen och du lovar dig själv att aldrig nämna ordet bong sau igen.

Detta är förmodligen ett av de vanligaste misstagen som görs vid en hotfull situation. För på detta avstånd finns det ingen möjlighet att hinna reagera att stoppa ett slag, en skallning eller ett knä i skrevet. Såvida du inte har dina händer uppe. Vilket du förmodligen inte har då dina armar hänger längst sidorna på din kropp, eftersom du inte hade räknat med att komma i bråk just nu. Hur gör man då? Svaret är lika enkelt som det är geniallt.

GGM Kernspecht med stor hjälp av Geoff Thomson (en engelsk krogvakt och författare) kom på lösningen som han döpte till Blitzdefence. Du backar när någon kommer upp till dig och frågar vad du glor på. Samtidigt som du backar sätter du upp dina händer i en avvärjande gest och berättar att du tog fel och trodde din antagonist var någon annan och att du inte alls är ute efter bråk. Rent juridiskt är detta till fördel för då ser eventuella vittnen att de inte är du som vill slåss. Det kan också vara en fördel för din motståndare, han kan gå därifrån utan att ha förlorat ansiktet mot sina kompisar. Men framför allt du har fått tillbaks din säkerhetszon. Om din motståndare trots allt försöker gå på dig efter du har backat. Då vet du att du måste agera efter The Magnetic Zone theory.

Sisuk Lars Olsson
Helsingborgs Wing Tsun skola