Tai Chi i England


Tai Chi i England med Brian Jones
av: Henrik Nilsson (2004)
 

Anteckningar en söndag någonstans utanför London

Petersborough är en liten stad 12 mil ovanför London. Vad händer då i denna stad? Inte mycket! I alla fall inte i världsliga mått mätt. Men varför då bege sig till denna stilla förort? Jo, det är här GM Brian Jones har slagit sig ner på ålderns höst. Han bor här just för att här inte händer något. Här är det lugnt och skönt jämfört med London, vilket kan vara skönt när man är pensionär. Dock bor i denna ”hole” cirka tre hundra tusen invånare, vilket är lite större än Malmö. Du kanske tänker ”Vad är då Malmö?”.I vilket fall som helst så var det här som GM Brian Jones höll ett Tai Chi seminarium. För att fortsätta utvecklas, så gäller det att vara på plats, var det än är. Här, nu, söndag kväll, sitter vi i baren, på vårt hotell, någonstans i utkanten av Petersborough, med varsin Boddingtons.

I lördags kväll var vi ute med Tai Chi mästarna på krogen. På typiskt engelskt vis består drycken av öl. Vi förstod efter ett tag att matkulturen inte är så stark här, jämfört med Skåne och således befann oss i ständig hunger. Törsten släcktes däremot konstant, men ”när ska vi äta” var den ständiga frågan. Vi har ändå fått i oss den klassiska rätten ”Fish & Chips”. Vi har intensivt försökt att lära engelsmännen att dricka kaffe.

Seminariet började klockan 10 på lördagsmorgonen. Bland deltagarna fanns folk från flera av GM Brians skolor. Skolornas fokus varierar kraftigt och en del kände inte till Tai Chi som kampart, medan andra var väl bevandrade. Betoningen i lördags lades på tvåmansövningar.

Det som skiljer GM Brians klassiska Tai Chi från många andra mästares är att betoningen alltid ligger på kamp eller om man så vill ”streetfighting”. Detta gör hans konst till en skarp och svår konst att bemästra. Varje tekniks utförande baseras på Tai Chi-utövarens förståelse av den verkliga situationen. Detta gör att systemet ser mer på principer än formens estetiska utseende. Varje elevs form är därför lite annorlunda beroende på elevens specifika egenskaper. En elev som bara härmar efter sin mästare har ingen substansiell kunskap och har därför heller ingen förståelse för Tai Chi. Visst låter det spännande!

GM Brian lät flera av sina mästare stå längst fram och leda gruppen och då kunde man klart se att det var stora skillnader i utförandet, samtidigt som man lätt kunde se att det var exakt samma form. Mellan diverse tepauser – trots idoga svenska försök gällande kaffe – tränade vi denna dag sju timmar. Först och främst arbetade vi med de tio första rörelserna i 138-formen. På något märkligt sätt slutade lördagskvällen i ett förortsgarage med öl och biljardspel. Vi var, som besökare, diplomatiska och förlorade alla våra matcher.

I morse hämtade GM Brian oss för privatträning. Det var nu dags att lära oss nya rörelser och genast steg svårighetsgraden markant. Vi kämpade på och erövrade fyra nya rörelser. Vi är nu uppe i 14, endast 124 kvar! Efter några timmar var hjärnan tvungen att ge upp. Inget ont om engelsmännens te, men nu behövdes kaffe. På eftermiddagen planerade vi framtiden och drack öl. GM Brian förklarade också hur Tai Chi-systemet är uppbyggt och om de olika systemens tolkningar. Utmärkande för GM Brians stil är hans tolkning av vapenformerna, som är mycket speciella. Systemet har även en form av svärd, som kan sägas symboliserar stilen. På kvällen stod vi i korridoren på hotellet och repeterade. De engelska gästerna stirrade storögt på oss och log och tycktes anse att vi utgjorde ett exotiskt inslag i deras vardag. GM Brian och hans instruktörer är väldigt jordnära och gästvänliga. GM Brian och Sifu Ricky ser fram mot nästa Sverige-besök, som kommer att äga rum 22-23 februari nästa år. Det gör vi också!

Hälsningar
Henrik Nilsson

 


bild: Domkyrkan i Petersborough.


bild: Engelsk nutrition.


bild: Henric Nilsson JR och kaffe.


bild: Kuntao svärden som är speciella för just GM Brians Sifu Wie Ming Chou