Skogsträdgården (steg 1) nästa steg


skogsträdgård_körsbär
Igår hade Malmö Wing Tsun Skola andra samlingen i byggandet av skogsträdgården på Lindängelund. Det hade blivit dags för filmvisning. En saftig genomgång om hur en ekologisk skogsträdgård fungerar och hur man sköter den. En kompakt instruktionsfilm med mängder av kunskap. Endast den bästa kan komma ihåg allt. Vi kommer därför senare att praktiskt bryta ner all denna kunskap i sina beståndsdelar. Vi var många på plats och den frågan alla nu säkert ställer sig är vad som händer härnäst?

Gatukontoret tillsammans med Peab är just nu i full gång med att bygga ny grind till vår odling. Den gamla var för liten. De behöver kunna komma in med den stora fräsmaskinen. Området har stått en längre tid orörd och där är alldeles för mycket ogräs för att avyttras för hand. Vi behöver få bort detta innan vi kan starta. Gatukontoret hjälper oss med detta och det är vi mycket tacksamma för. Det är annars ett slit utan dess like. Detta kommer bara att göras denna enda gång.

Gatukonteret är även igång med att installera vattenkranar på marken. På många av de andra ytorna fanns detta redan men inte just på vår. Så det är stor hjälp vi får från Gatukontoret. När detta är klart får vi besked och då är det dags för oss att börja.

Malmö Wing Tsun Skola har ansökt om projektbidrag för inköp av träd och buskar. Detta belopp uppgår till 40.000 kronor. Denna summa är inget stort belopp i sammanhang som dessa. Allt hänger på om vi kan beställa växterna från Litauen och slipper köpa dessa i Sverige. Praktiskt skulle vi kunna odla allt från frön men detta skulle ta betydligt längre tid. Kanske lite för lång tid innan man kan se ett roligt resultat. För att komma igång vill vi därför köpa förodlade träd.

Första steget när marken är fräst är att plantera träd. Träden är själva stommen i hela odlingen. Alla andra buskar och växter kommer att stå i relation till dessa. Vi utgår från träden i hela vår planering. Det är också träden som tar längst tid på sig innan de ger frukt. Vi vill därför ha dem i marken så fort som möjligt. Vi måste nu här välja vilka träd vi vill ha i vår odling. Detta är en rolig del i byggandet av en skogsträdgård. Alla har vi vår favoriter.

Det går nu inte att odla vilka träd som helst. Först och främst måste vi begränsa oss till den klimatzon vi befinner oss i. Här är ändå en hel del att välja mellan. Nästa steg är att få tag i dessa träd. Sverige är inte precis något paradis för detta. Valmöjligheterna är begränsade och priserna är höga. Som tur är har Malmö Wing Tsun Skola kontakt med duktiga odlare och leverantörer i Litauen. Dessa vilket har ett stort kontaktnät vilket sträcker sig över hela norra Europa. Vi kommer även här att ha samråd med Gatukontoret. Området i sig självt har olika regler för hur och vad som får odlas. Detta för de mest optimala och roligaste alternativen.

Steget blir här att kontakta dessa och börja förhöra oss om vilka träd som går att få tag i samt vilka som bäst lämpar sig. Få klarhet i huruvida vi får ta in dem i landet och andra hinder. När dessa sedan anländer är det dags för vår stora planteringsdag. Detta blir en dag att se fram emot. Allting börjar när de väl är i marken.

Text: Henrik Nilsson

Malmö Wing Tsun Skola bygger en skogsträdgård på Lindängelund. Detta sker i seminarieform. Är du intresserad av detta hör gärna av dig till oss:
kungfu.sweden@gmail.com

www.wing-tsun.se