Nya aspekter av kroppen


av: kung-fu.se
Henrik Nilsson (2005)
 


Nya aspekter av kroppen

Qigonghelg januari 2005

Instruktörsundervisning på fredagen

För lärare och framtida lärare inom WT Tao Qigong började undervisningen redan fredag kväll med tryckpunkter vid smärta och muskelproblem vad gällande armbåge och arm. Akuta problem som kan uppstå i kontakt med träning så som felaktiga armlås o.s.v. Tryckpunkterna här skiljer sig från traditionell akupunktur. Här jobbar man på de s.k. signalorgan som reglerar muskelns anspänning och avslappning och som sitter vid senfästena i vardera ända av muskeln. Det är alltid lika roligt att se stora och hårda killar som för första gången kommer i kontakt med denna kunskap. Det är ett kvidande utan like. Samtalsämnet denna kväll blev kylan då värmen vid denna årstid är lite av en bristvara uppe i kwoonen.

Denna gång hade även Sifu Klaus en genomgång om när man använder sig av detta och när man inte ska använda det, samt var vi kan använda metoden. För den icke insatta i systemet tillhör då denna kunskap den västerländska moderna delen och inte som många tror den traditionella österländska. En mängd olika smärtfenomen behandlades sedan och hur man går till väga för att lindra besvären. Tryckpunkter är bara till för akuta problem och löser dem inte. Efterföljande träning är det som sedan läker och reparerar den åstadkomna skadan, det är här sambandet med qigongträningen kommer in som ett perfekt verktyg för kung fu-utövaren. Intresset för WTTQ har även ökat lite även på andra sidan sundet och denna gång medverkade även tre nya instruktörsaspiranter från Köpenhamn.

Lördagen i Malmö

Många intresserade dök upp på lördagsförmiddag och träningsentusiasmen var stor. Både nya och gamla inom systemet hade infunnit sig och små öar av grupper på olika nivåer arbetade de första timmarna sig igenom den västerländska delens olika former. Detta är en riktigt bra genomrivare av kroppens alla leder och muskler.

Andra passet var som vanligt tillägnat den österländska metoden och här jobbade alla med första samlingsformen ”Tao of Ying and Yang”. En samling av olika övningar som skapar en inre balans i kroppen. På nybörjarnivåerna hade man fullt upp med att lära sig de olika övningarnas utförande och på de högre nivåerna gick man igenom denna form både gående och sittande. Efter många timmars tränande trodde man att det skulle vara skönt att få sitta ner, men det visade sig snabbt att denna träning var enormt jobbig för ryggen. Samma form blev plötsligt en helt annan träningsform än innan. Om den sittande formen är jobbigare än den stående hur är då den liggande versionen av densamma?

Tredje passet ägnades åt olika partnerövningar för axlarna. Efter en sådan här heldag är kroppen verkligen något annat än vad den var innan. Det är en märklig känsla som man nu efter många års träning börjat vänja sig vid och detta gör att många återkommer seminarium efter seminarium.


bilden: Jonas koncentrerad med ”Tao of Ying and Yang”.
 


bilden: Även i Helsingborg ökar intresset för qigong och de kommer högre och högre upp i systemet.


bilden: German connection – här Sifu Klaus och jag.


Söndagen i Köpenhamn

På söndag förmiddag begav Sifu Klaus och jag över till danska sidan och vi fortsatte här undervisningen med Sije Ellens assistenter och elever. Även här var det en blandning av nya och gamla elever. Även om systemet är samma så skiljer sig alltid undervisningen i Danmark åt från Sverige. Människorna och miljön är olika så därför blir det också lite olika. Det är därför det är spännande att medverka på både ställena. Här fortsatte Ellen och jag vidare in i själva Wing Tsun delen av Qigongsystemet som är lite speciellt. Då denna form och dess andning inte är till för hälsa utan för kamp, andningen blir därför helt annorlunda jämfört med vanlig andning.

av: kung-fu.se
Henrik Nilsson