Luuk Dim Boon Kwun


longpole 2010
Det har blivit Tradition inom Wing Tsun Kung Fu Sverige är att ha sommarträning varje år. Under två veckor, vilket oftast infaller de två sista veckorna i juli, håller jag träning under dagtid. Under dessa två veckor brukar jag alltid behandla något speciellt inom Wing Tsun. Detta år hade temat fallit på Wing Tsun-stilens första vapenform Luuk Dim Boon Kwun, vilket är långstaven.

För den äldre generationen Wing Tsun utövare känns det extra högtidligt att träna denna form. Dessa har fått lära sig att denna stavform tillhör femte praktkergraden och endast kan läras på de högsta nivåerna av Wing Tsun. Ser vi till den riktigt gamla traditionen inom Wing Tsun Kung Fu är det emellertid inte så. Det gäller att så tidigt som möjligt börja med denna form. Varför då detta?

Många av de motton som gäller för Wing Tsun vad gällande taktik kommer från just långstaven. Det är därför lätt att begränsa sitt vetande om man endast håller sig till grundformerna. Man får här en enkelspårig och ganska förenklad bild av Wing Tsun. Man kan här också få för sig att Wing Tsun endast opererar inom vissa ramar. Många av de tekniker som gäller för Wing Tsun angående brottning, grepp och kast finns inom långstavsformen. Detta kanske låter märkligt men så är det. När man börjar träna och får allting förklarat för sig så trillar alla de geniala bitarna på plats. Inte många känner till detta. Därför är det extra roligt att kunna erbjuda denna träning till organisationens elever.

Inom långstaven finner vi också en mängd kraftgenereringstekniker. På ett finurligt sätt lär man sig här att manövrera sin kropp så att vi hela tiden kan hålla maximal strukturell kraft samtidigt som vi är i rörelse. Detta är svårt att beskriva i text och måste kanske istället upplevas på plats. Denna träning ger därför många fördelar när man sedan står och tränar tvåhandsdrillar. Kroppen spänner inte upp och man behöver inte muskla sig igenom övningar. Man har även här byggt in rätt hållning och kan därför arbeta avslappnat med sina tekniker. Fördelen blir även här att man är starkare och kan träna längre innan man blir trött.

Luuk Dim Boon Kwun innehåller givetvis en mängd kampdrillar vad gällande vapenkamp. Här har vi sju stycken principer och sju stycken tekniska principer. Under de två veckorna som vi tränade denna sommar gick vi igenom dessa systematiskt. Även då vi höll på i tio dagar han vi ändå bara beröra dessa i en ytlig form. Kort sagt kan vi säga att denna form innehåller mängder med information och därför ligger expertisnivån på denna form till femte praktikergraden. Därför är det väldigt få människor som behärskar denna träning i hela sin utsträckning.

Luuk Dim Boon Kwun är indelat i olika användningsnivåer där formens arsenal används.

Första är kroppsstruktur och styrketräning. Andra är taktik vid långdistanskamp. Tredje är teknikarsenal för grepp och kast. Fjärde är kamp med stav mot stav. Femte och sista är ”The Imperial Guard Tradition”. Som ni ser här så innefattar stavformen så mycket mer än bara vapentekniker. Variationsområdet är stort och det ger en rolig och varierande träning.

Under intensivveckorna denna sommar var det flera stycken som kämpade sig igenom båda veckorna. Bra jobbat! Långstaven blir efter några dagar ganska tung och det är stor kung fu att kämpa med denna. Jobbar man mycket med denna form kommer man att märka att hela ens Wing Tsun får en helt annan karaktär, med en mängd små finesser. Vilka dessa är berättar vi inte. De som var med och tränade vet. Nästa sommar kör vi igen. Då har ni chansen igen att lära er denna fantastiska kunskap.

”Train hard and enjoy your dinner”.

Sifu Henrik Nilsson