Längre in med nålarna


av: kung-fu.se
Sifu Henrik Nilsson

(2005)
Längre in med nålarna! 

TCM-seminarium del 2


Det är svårt att veta var man ska börja berätta när man har haft en Sifu som Frank Hartig här. Men om jag bara sitter helt still och börjar känna efter. Det ömmar lite i vänstra handen mellan tummen och pekfingret. Här sattes första akupunkturnålen in detta seminarium. Många barriärer i min hjärna löstes upp denna helg och kunskapsribban sköts upp ytterligare ett steg.

Detta seminarium började vi att på allvar ta oss in i den kinesiska medicinen. Sifu Frank började med repetition av meridiansystemet, samt uppdelningen av dessa i Yin & Yang. Enligt kinesiskt tänkande flyter energi (qi) längst med dessa banor. Allt som allt finns där hundratals punkter längst dessa meridianer där man kan påverka detta flöde. Dessa punkter kallar man oftast enkelt akupunkturpunkter. På vanliga läkarutbildningar i TCM i Kina börjar man oftast att lära sig dessa kartor med punkter samt allt kringliggande dessa. Vilken funktion de har, vilka relationer de har till andra punkter och organ, samt vad och i kombination dessa kan läka vad. Detta är ett mycket avancerat system och även mycket komplext, vilket tar lång tid att lära sig. Om man ska lära sig att behandla svårare sjukdomar och skador gäller det att kunna allt detta samt vara duktig på att ställa diagnos.

Sifu Frank har en annan tanke när han undervisar oss. Han börjar nämligen med hantverket först så att man kan känna sig fram i systemet och därmed få en känsla för behandling i stället för enbart teori. Allt för många läkare är enormt duktiga teoretiskt men har väldigt lite kunskap då det gäller känsla. För att kunna behandla en annan människa på bästa sätt gäller det att skapa en relation till denna människa. Detta gör man genom att känna, fråga och samla in information på alla möjliga sätt från denna person. Det är ju detta som är hela skillnaden mellan traditionell läkekonst och modern teknisk läkekonst.

Det finns som sagt hundratals akupunkturpunkter men vissa är mer användbara än andra. Sifu Frank gick igenom de 40 vanligaste och varför han prioriterade dessa. Tanken denna dag var att få en känsla för det här med akupunkturnålar och att hitta De-Qi (qikänslan). Många västerländska läkare har tydligen ingen kunskap om detta och sticker bara in nålarna på rätt ställe. Detta blir en väldigt klinisk idé om akupunktur och har inget med kinesisk akupunktur att göra. Nålarna är till för att stimulera flödet och ska inte bara stickas in. Människan är inte en apparat som är inne på lagning.

Det gällde här att hela tiden fråga den man körde in nålarna i vad han eller hon kände. Denna skulle i sin tur försöka att beskriva i detalj vad de upplevde. På detta sätt arbetade både parterna hela tiden. Stor nervositet uppstod då nålarna inte riktigt var av bästa kvalité. Dessa böjdes hit och dit när de skulle tryckas igenom huden som man nu lärt sig är segare än man först trott. De dåliga nålarna gjorde att man var tvungen att skaffa sig ännu bättre känsla och respekten för nålarna avtog ganska snabbt. I början var man reserverad vad gällande det här med nålar men efter några inkörningar visste man att inga större märkbara dödsfall inträffade. Det gällde nämligen att hitta rätt djup på instickningen för att just hitta det ultimata De-Qi. Här var det viktigt att hela tiden ha kontakt med den som blev behandlad. Djupet och känsligheten varierade från person till person tillika från punkt till punkt. Skillnaden mellan västerländskt och österländskt blev här väldigt definierbart. Inga generaliseringar kan göras, alla är unika och olika, och det gäller att känna av detta. Det är denna känsla för hantverket som är den stora skillnaden om akupunktur kommer att fungera eller ej. Så för dem som gått till en akupunktör och behandlingen inte hjälpt beror det kanske på att denne inte har den rätta känslan för att hitta De-Qi.

Det blev som sagt många nya upplevelser den här dagen och många timmars praktiskt tillämpning av nålstickande. Under dagen gick vi även igenom moxabutation och kopping. Sifu Frank avslutade dagen med nack och ansiktsmassage vilket var en stor kontrast till de tidigare övningarna. Det är fantastiskt vad mycket saker det är som händer här på Malmö Wing Tsun skola.

Dagen efter fortsatte vi med de punkter som vi lärt oss. Vi hade några som hade lite lättare åkommor i axlar, rygg och knä. Dessa blev våra första övningsexempel på att ställa rätt sorts frågor

 


Joakim utför nålträning på Birgit. 


Joakim agerar provdocka åt Olof och Birgit.


Henric har fått ett antal nålar placerade längs meridianerna i båda benen, enligt en pedagogisk diagnos som eleverna fick utföra för en viss typ av knäskada.


Sifu Frank undervisar såväl teoretiskt som med praktikexempel.


Denna bild visar att även en professor kan ha humor.

för att få fram en sjukdomsbild. Ställa frågor till patienten är en stor del av kinesisk medicin och är inte alltid så lätt som man tror. Efter att vi gjort diagnos så började vi med behandlingen. Det sattes nålar, vi brände moxa och diskuterade vilt. Tiden går fort när man är igång och vi avslutade med ryggmassage som var populärt.


av: kung-fu.se
Sifu Henrik Nilsson