Kung Fu träning


Kung Fu handlar om träning. Kung Fu handlar också om kamp. Både mot en motståndare och mot sitt eget inre. Karakteristiskt för Kung Fu är också myriaden av olika stilar. Det finns inte ett Kung Fu system, utan hundratals.

Om Kung Fu är att träna, vad är då en Kung Fu stil?

En stil är en samling av prioriterade tekniker. Inom en Kung Fu stil har man en ide´om hur man ska vinna en kamp. Beroende på denna ide´så väljer man ut en arsenal tekniker som backar upp denna ide´. Om stilens ide´ är att kasta ner sin motståndare på marken så att denne slår sig är det troligt att stilen innehåller en mängd olika kasttekniker, fällningar och balanhållningsmetoder.

Ett exempel på detta inom Kung Fu är Shuei Chao (kinesisk brottning). En annan KungFu stil som också använder denna ide´är Tai Chi Chuan. Strategin att välta sin motsåndare är samma men deras ide´om hur man ska göra det är annorlunda.

Inom Kung Fu som helhet har vi då tekniker där man kastar. Det innebär då att det också finns  tekniker där man undviker att bli kastad. Det finns inom Kung Fu också tekniker där man misslyckats och blir kastad. Slutligen finns där också tekniker där man hamnat på golvet och nu vill ta sig upp igen.

Inom Kung Fu finns där också träning för hur man härdar sig. Så att man inte tar skada vid ett kast. Det handlar om mjukhet, rörelseenergi och koordination. Här har man inom Kung Fu tagit inspiration av djuren. Man har härmat efter djurens beteende och sedan anpassat detta efter den mänskliga kroppens förutsättningar.

Det första man får lära sig i barn och ungdomsgrupperna, på Malmö Wing Tsun Skola och Helsingborgs Wing Tsun Skola, är att rulla och snurra likt träningen på filmen.