Den oändliga floden


Tai Chi seminarium med Brian Jones
av: Henrik Nilsson (2004)
 

Den oändliga floden
-seminariet med grandmaster Brian Jones
Sitter här framför ett vitt tomt ark fortfarande full med osorterad information från helgens evenemang. Jag har i år tjugoårsjubileum inom kampkonsten och trodde att jag kommit någonstans, men i själva verket har jag bara gått ett ynka litet varv. Där är många varv kvar innan alla hemligheter är avslöjade. Jag är bara i början på en ny och lång resa. I år har jag träffat på och tränat fler kung fu stilar än många andra människor vet existerar. Det var nu dags att ta reda på vad som fanns innanför skalet på en av de mest beryktade stilarna nämligen Tai Chi Chuan (Grand Ultimate Fist).

Många människor och i synnerhet kampsportare har en viss uppfattning om Tai Chi, men de flesta måste nog omvärdera sin kunskap efter det att de kommit i kontakt med en riktig mästare inom denna art. Många känner till och kan förmedla Tai Chi, men ursprunget kommer alltid att vara Tai Chi Chuan. Detta lilla ”Chuan” är av väldigt stor betydelse. Det gör den mjuka och stillsamma pensionärsgymnastiken till ett grymt och beräknande kampsystem. Få är det som behärskar Tai Chi Chuan med allt vad det innebär, både som medicinskt system och som kampsystem. Grandmaster Brian Jones är en av dessa och han har tränat och bevarat detta system i snart ett halvt sekel. Man kan nog utan att överdriva säga att han är en av de första européer som lärt sig detta system ”på det gamla sättet”. För att ytterligare belysa vilken man vi var ärade att ha över här till detta seminarium kan nämnas att han även var den första Europe som fick lära sig Wing Chun, detta redan 1951, samt den första Europe som började undervisa i Escrima och Cadena De Mano.

Två dagar med denna man var en stor upplevelse men bara ett sandkorn av hans kunskaper. Vad lärde han ut och hur mycket? Låt oss säga så här att GM Brian bara öste på och begränsningarna för undervisningen var inte han och hans assistent chiefinstruktor Ricky Crops, utan det var våra hjärnor. Vi fick se en mängd former med och utan vapen. Hur många former de visade oss berodde på begränsningarna i mitt kinesiska vapenförråd. Jag har gott om olika svärd och stavar och de visade former med dem alla. Detta var dock inget vi ägnade merparten av tiden på. GM Brian började sedvanligt från början av systemet med Yang stilens hundratrettioåtta form. Vi började med första rörelsen först som form och sedan som puch-hand övning och sedan som kampapplikation. Sedan byggde vi vidare på detta med rörelse efter rörelse tills en form växte fram både som singelövning och som tvåhandsövning. Under de två dagar vi höll på hann vi med de tio första övningarna och slutade vid något som kallas ”singel whip”. Alla tekniker sattes ihop och fick sina förklaringar då vi arbetade med dem som partnerövningar. Jämförelser gjordes givetvis med Wing Tsun stilens chi sao och kadenans arm drillar. Vad som slog en är hur ruggigt lika de är. Eller som GM Brian sa: det finns bara en sol och den har lyst på människan i tusentals år.

Alla deltagarna var efter seminariet mycket upplyfta av de erfarenheter de fått lära sig. Entusiastiskt pratade vi om alla de finesser och applikationer vi kommit i kontakt med. Alla var mycket imponerade hur seminariet hade hållits och hur GM Brian hade lagt upp pedagogiken. Vi var även alla rörande överens om att vi inom en snar framtid måste ha hit han här igen så att vi kan fortsätta med formen. Då GM Brian gör den riktigt gamla versionen av denna form kallas den ”den oändliga floden”. För oss innebär det att vi har gigantiskt mycket kvar att lära. Men om man inte tar första steget så kommer man ingenstans. Nu har vi tagit första steget inom denna art och stenen är i rullning. Varje kväll står jag nu i vardagsrummet och övar på min form. Som en liten bonus kan väl tilläggas att han även visade oss Wing Tsun stilens sista form med fjärilssvärden ”Bart Cham Dao”. Den var det inte många som sett innan.

GM Brian har nu en vecka senare ringt och bjudit över mig till ett spännande Tai Chi / Akupunkturseminarium i England. Resan fortsätter!

Hälsningar
Henrik Nilsson