Centrumlinjen i Wing Tsun


wingtsun_lars
Centrumlinjen är den viktigaste teorin inom Wing Tsun. Denna teori påverkar nästan allt vi gör inom Wing Tsun. För att kunna förklara centrumlinjen så måste jag först berätta om den vertikala mittlinjen. Den vertikala mittlinjen delar kroppen på mitten och går från toppen av huvudet rakt ner till skrevet. På och runt denna linje ligger alla vitala delar ex; ögon, näsa, hals, solarplexus, blåsan och skrevet.

Inom centrumlinjeteorin delar man upp människan i kroppen och lemmarna. Där tanken är att skär du av en arm eller ett ben kan du fortfarande leva, men om du hugger ett svärd i kroppen vid den vertikala mittlinjen så kommer du att dö. Vad säger då detta resonemang oss som Wing Tsun utövare? För det första så förstår man att Wing Tsun inte har ett ursprung som en kampsport utan har en gång i tiden varit en fråga om liv och död. För själva teorin så betyder detta att vi måste med alla medel försvara denna linje (vertikala mittlinjen).

Tanken inom centrumlinjens teori är att vi vill på snabbast sätt kämpa ner vår motståndare. Helt enkelt för att hamnar vi i slagsmål så har vi större chans att komma oskadda därifrån om vi endast behöver slåss i tre sekunder, än om vi måste försvara oss i trettio sekunder. Därför attackerar vi motståndaren där det gör som mest skada, d.v.s. hans vertikala mittlinje. I sporter som thaiboxning ser man ofta hårda låga rundsparkar som sakta men säkert nöter ner motståndaren, och i fjärde ronden ger motståndaren upp då han inte längre kan stå på benen. Denna taktik har vi inte råd med i en självförsvarssituation, då vi aldrig vet när hans kompisar tänker hoppa in och hjälpa sin kompis. Vi ville ju också avsluta kampen så fort som möjligt så chansen att själv bli skadad är mindre.

Centrumlinjen är en tänkt linje som går från vår solarplexus ut mot vår motståndare. Denna linje bygger på att den är den kortaste och rakaste vägen mot vår motståndare. Det är alltså ingen tillfällighet att vår utgångsposition med händerna (wu sau, man sau) ligger på just centrumlinjen. Det är till och med så smart så att om man tänker riktigt noga på denna teori så förstår man att, om centrumlinjen är den kortaste vägen mot motståndaren och våra armar ligger på denna linje i utgångsläget, så har vi redan tagit en position som är den snabbaste vägen för att träffa vår motståndare. Det betyder att vår motståndare vilken väg han än väljer, så måste han ta en längre väg för att träffa oss än vad vi behöver.

Inom centrumteorin så kan man göra en liknelse med två personer som går på en mur, där muren är centrumlinjen och när de möts på hälften så måste en gå utanför muren (centrumlinjen) och därmed faller ner på marken. Med detta menas att man försöker med alla medel hålla sig på centrumlinjen. Så om du slår mot din motståndares vertikala mittlinje (mitten av kroppen där alla vitala delar sitter) och denne lyckas blockera ditt slag med en sid gående rörelse som trycker din arm det minsta lilla till sidan, då betyder det att motståndarens arm också har passerat sin centrumlinje vilket gör det fritt fram för din andra arm att slå in i motståndarens oskyddade vertikala mittlinje. Denna kamp om centrumlinjen är alltså orsaken till att träningsdrillen chi sau har uppstått. Ni som har varit med ett tag vet vilken stor betydelse chi sau har inom vårt system, och då förstår ni betydelsen av centrumlinjens teori.

Så för att sammanfatta fram till nu. Den vertikala mittlinjen måste vi skydda för den är så viktig. Detta betyder samtidigt att det är just den vi vill attackera på vår motståndare. Så kommer din motståndare fram mot dig med armarna hängande längst sidorna med ett uppblåst bröst (som en påfågel ungefär) så anfaller vi rakt fram och försöker på kortast tid slå ut motståndarens svagaste punkter exempelvis haka, hals eller skrev. Har motståndaren satt upp armarna så de också ockuperar centrumlinjen när du slår kommer användningen av chi sau in. Där vi samtidigt som vi skyddar vår egen vertikala linje, försöker hitta en lucka igenom motståndarens armar med hjälp av känselträning från chi sau.

Lower-level Kungfu

Då våra armar ska skydda vår kropp, behöver vi benen för att skydda den nedre delen av kroppen. Så att exempelvis inga sparkar mot den vertikala mittlinjen (skrevet) träffar oss. Då centrumlinjeteorin är så viktig för vår överkropp är samma teori givetvis lika viktig för vår nedre del av kroppen (annars skulle vi bara ha en halvteori). Om man förstår vikten av centrumlinjen så förstår man också varför vi är tvungna att ha ett så pass avancerat fotarbete som vi faktiskt har. För en Wing Tsun expert använder inte sitt fotarbete bara för attack utan även som försvar samtidigt (precis som händerna). Detta för att inom Wing Tsun anser man, att ju längre försvarslinjen blir desto svårare blir den att försvara den. Så benen försvara den nedre delen av kroppen medan armarna försvara den övre. Gränsen går ungefär vid höften.

Om vår motståndare attackerar vår centrumlinje, så trycker vi inte bort armen med vår arm och ger motståndaren en impuls att utnyttja. Tanken är att din motståndare ska slå in i en tomhet. Där finns ingenting för motståndaren att känna för du är inte där. För att kunna lyckas med detta har vi inom Wing Tsun en vridning i benen som är 90 grader. Så motståndarens kraft passerar förbi oss. Detta gör vi genom att med fotarbetet förflytta kroppen ur spår från slaget. Här är en viktig skillnad jämfört med många andra Wing chun stilar. Där man oftast endast vrider 45 grader och försöker skära bort vinkeln med sin arm. Men inom Wing Tsun så räknar vi alltid med att vår motståndare är starkare än oss själva. Därför låter vi all kraft försvinna först.

Centrumlinjens teori är också att satsa alla kraft rakt in i mitten av motståndaren där den dels är svårast att göra av med, samtidigt som den ger mest effekt. Här kan inte motståndaren rulla med slaget eller glida undan.

Men… det är också ännu en teori och skulle en fight vara som ett matte problem. Där du kan räkna ut allt i minsta detalj så hade alla tränat Wing Tsun enligt mig. Nu är verkligheten en helt annan. Du kommer vara väldigt rädd, förmodligen ganska omedveten om att du är i ett slagsmål innan det första slaget träffar dig, antagligen kommer du också vara något berusad när det händer. Jag följer dock hellre än knivskarp teori än en halvtaskig idé den dagen det värsta händer och du kanske måste försvara dig och dina käraste.

Sisuk Lars Olsson
Helsingborgs Wing Tsun skola