Behövs båda?


artikel insänd till Kung-fu.se
av: Jonas Evertsson
(2005)

Behövs båda?

Vad är rätt – s.k. Kung Fu eller s.k. Wushu?

En fråga som alltid verkar auktualisera sig inom den krets som sysslar med Kinesiska kampsporter är vad är rätt. Sk Kung Fu eller sk Wushu, här menar jag den mer moderna Wushun med sina tävlingsformer kontra den mer ‘klassiska‘ eller vad man nu ska kalla dem, kinesiska kampsporterna. Jag tänker inte skriva mer om detta här, då skulle vad jag tänkte skriva om inte ens få plats. Så jag hoppas att alla tolka denna något banala distinktion på ett gott sätt.

Jag själv är inte intresserad av tävling, akrobatik etc. Därmed inte sagt att jag inte beundrar de som faktiskt kan genomföra en 360 etc. Men min 90+ kg kropp kommer aldrig att komma upp så högt över marken att jag hinner snurra ett helt varv, sorry, men så är livet. Jag gillar kampsport, jag vill inte träna all kampsport, vissa aspekter av kampsport intresserar mig inte så mycket, tävling är en av dem, tävling i form förstår jag inte. Därmed inte sagt att det är fel, det är bara det att jag inte förstår idén med det. Nu är det säkert en hel del läsare som inte förstår det jag tränar. Häri ligger nog problemet. Vi tränar för olika orsaker.

En sak som mina instruktörer nämt är ordet ‘play‘ dvs ‘to play tai chi‘. Detta kan väl översättas med lek eller spel. Och nej jag vill inte dra in Wittgenstein i detta. Men denna företelse i pushhands vill jag likna med dans. Dvs man kan inte få till Chuan, boxning utan att vara två man måste vara två, en som trycker och en som drar. Anfaller, försvarar etc. Först då kan man ju dansa med varandra. Det är lite som vals, det är förbaskat svårt att dansa vals helt själv. Det tom nästa förfelar syftet med den här sortens dans.Min syster har dansat en stor del av sitt liv, men hon har dansat, jazzbalett och andra solodanser, detta är ju också dans. Men det är inte vals, så vilken dans är då den bästa dansen? Ja det är ju lite synd om jag vill dansa vals och min partner vill dansa tango. Nu beror det antagligen på vad bandet spelar. Jo riktig kasedans till storband är underbart har ni inte provat så testa. Så här blir det nog inget större problem eftersom båda vill dansa pardans, men man får rätta sig efter musiken. Hur gör vi då om en av oss vill dansa pardans, och den andre vill dansa solodans? Det blir onekligen lite klurigt.

Är då det ena fel och det andra rätt? Ur ett subjektivt perspektiv är det nog så, därför att det jag gör måste ju vara rätt, annars skulle jag inte göra det. Men ur ett objektivt perspektiv är det nog som så att det beror på var och ens subjektiva perspektiv. Kanske låter detta relativistiskt men jag tror inte vi kan ge något ‘enda rätta svar’ på denna fråga.

Nu är det nog faktiskt så bra att dessa två konkurerar inte med varandra. Därför att olika människor har olika intressen, det var nog enklare förr. Då fanns det boxning och brottning.

Så vi får kanske göra som i den klassiska sången ‘Let’s face the music, and dance’.

artikel insänd till Kung-fu.se
av: Jonas Evertsson

© kung-fu.se