Bagualäger med John Davis (2004)


Bagua Chang-läger med John Davies

av: Henrik Nilsson

baguazhang med john davis

Då blev det till att ta X2000 till Stockholm denna gång. När jag och min kollega Jesper stegade ut från Centralen upptäckte vi att det snöade ymnigt. Som skåning har man inte sett detta på många år så det var lite trevligt. Eftersom jag även blev medveten om en annan stark svensk tradition denna helg, nämligen första advent, var det så gott som omöjligt att få ett hotellrum i huvudstaden. Här menar jag då den svenska huvudstaden. Om det är Stockholm eller Köpenhamn som är huvudstad för skåningarna har det argumenterats om i många århundraden. Jag hade dock mutat till mig två bäddar på vandrarhemmet af Chapman några dagar tidigare. Fredagskvällen avslutades med en öl och inhysning här.

Klockan tio mötte alla deltagarna upp och John Davies satte i gång med träningen. Vi började med fem stycken qigong övningar som både jag och Jesper Larsen (huvudtränare för WT Tao Qigong Malmö) tyckte var väldigt starka och effektiva. Dessa var:
Pulling the qi, Listening to the qi, Holding the heavenly qi, Gathering the heavenly qi och Gathering the earth qi. Nu säger kanske detta inte så mycket för icke qigong utövare men ändå.

Efter qigong träningen var man redo att fortsätta med typiska Bagua styrketränings övningar. Den första vi arbetade med var ”Scooping the moon from the seabottom”. Denna övning är till för att stärka upp och lösa upp höftpartiet. Om man fuskar lite så är denna övning riktigt skön och behaglig men om man gör den noga är den oerhört svår att bemästra. Nästa övning vi gjorde heter ”Windmeal” en övning där man pendlar med armarna. Här är det midjepartiet som får sig en genomkörare. Tredje övningen var ” Serving cup of tea”. Detta är en mycket karakteristisk Bagua övning. Med cirkulära rörelser tänker man att man har ett klot i ena handen och rör detta klot runt sig själv. Kan tyvärr inte beskriva den i ord för att den är för komplicerad men i vilket fall som helst så tränas i stort sett hela midjepartiet, magen och ryggmuskulaturen. Sätter man sedan ett stenklot i handen tränar den nog hela kroppen. Fjärde övningen hette ”The eagle claw” och är precis vad den heter. Denna övning är till för att stärka händerna och underarmarna. Femte och sista övningen hette ” Holding the three legged urne”. Här skapade man en kroppstruktur för att hålla en stor urna ovanför sig. Sedan sjönk man ner i en djup hästställning och ni har nog redan gissat att det är benen och rumpan man tränar här.

 

Bagua är ett enormt stort system, så om man verkligen vill lära sig hela systemet måste man börja med att hitta en lärare som kan hela systemet, och det är tyvärr inte så många. Endast en person i hela världen har och behärskar hela Yin Bagua chang och det är He Jinbao i Peking. Både John Davies, Fredrik Regn och Rikard Elofsson, som precis varit nere i Kina och tränat för honom i tio dagar, pratade entusiastiskt om denne mästare. Om Fredrik kan övertala honom att komma hit planeras ett stort evenemang med denne mästare här i Sverige. Vi får hålla tummarna.

Nu är det inte så att man måste behärska hela systemet för att kunna öva det. De flesta som bara har Bagua som hobby har fullt upp med de delar av systemet som de behärskar. Det är endast om man vill bli stormästare som man måste kunna hela. Det vi skulle arbeta med denna helg var Lejon-delen. Detta är en kraftfull metod som arbetar mycket med kroppshållning, kroppsstruktur och att generera kraft från midjan. Varje djur i sig kan man nästan likna vid ett eget kampsystem i sig med sin egen typiska karaktär. Så när andra lär sig ett system så lär sig Bagua eleven åtta. Ni som inte känner till Bagua kan nu få en liten överblick över hur stort systemet är. Ta hela ert eget system och multiplicera det med åtta. John Davies idé med att börja med Lejonet är just att man verkligen får arbeta med fundamentala kroppsfunktioner som sedan går igen i de andra djuren. Det måste påtalas att man blir väldigt imponerad av denne herre. Här håller han på och träna och visa en mängd styrketräningsövningar för oss unga krigare. Man glömmer lätt att han är 75 år gammal.

Resten av dagen ägnade vi sedan åt karaktäristiska slag från Lejonsystemet. Det var slag från stillastående ställning, det var sedan med förflyttning och sist i olika former från cirkelgången. I och med cirkelgången så tillkom ytterligare några styrkepositioner så som ”Lion representing posture” o.s.v. Baguas kampfilosofi genomsyras av I-Ching (förvandlingarnas bok) och det innebär att man hela tiden är i rörelse. Man räknar med dessa förändringar hela tiden. Det innebär att om man blir överraskad av motståndaren håller man inte kvar vid sin ursprungsidé utan man släpper denna och väljer genast en ny. Man korrigerar sig hela tiden i djupled tillika från sida till sida. Typiskt för lejonsystemet är att man vill komma in bakom motståndaren från sidan och få den andra till att tappa balansen. Snett från sidan anfaller man sig därför in med kraftfulla ”smashing” slag som träffar motståndarens vitala delar, detta på nervpunkter på armarna om man är långt ifrån, i huvudet eller midjepartiet om man är på kort avstånd. Är man inne på riktigt nära avstånd fungerar samma tekniker som kraftfulla midjekast.

Efter dagens fem timmar av träning slank en öl, på någon av Gullmarstrands pubar, lätt ner. Vi slog oss sedan ner på en trevlig kinesisk restaurant som faktiskt serverade riktig kinesisk mat. Inte det här vanliga man brukar få serverat här i Sverige. Det blev en gigantisk räcka av mat och Fredrik Regn blev härmed inskriven på ”Skånes stolthets lista”.

Nästa dag var det fullt ös igen men nu är jag trött i min nacke. Bäst att gå och träna och inte sitta här framför datorn. Det tror jag gäller alla er andra också. Mer träning och mindre data.